010 7988999

“De beste plekjes ontdek je met iemand die de stad goed kent”

Geschiedenis

Erasmus (schrijver en filosoof )

Rotterdam is een havenstad, klein in de middeleeuwen en enorm groot in onze tijd, een echte wereldhavenstad. Al eeuwen lang komen mensen uit andere landen naar de Maasstad, om er te werken en (een tijdje) te wonen. Rotterdam kent tegenwoordig inwoners afkomstig uit meer dan 170 verschillende landen. Een lijfspreuk van de meest bekende Rotterdammer aller tijden, Erasmus (1466-1536), luidt: ‘ik wil een wereldburger zijn.’ ‘Erasmus, schrijver en filosoof, zou zich in het Rotterdam van nu zeker thuis hebben gevoeld’. Kort na zijn geboorte vertrok hij uit Rotterdam om er nooit meer terug te keren, maar hij noemde zich wel ‘Erasmus van Rotterdam’.Om hem te eren, plaatste de stad bijna 400 jaar geleden een standbeeld van hem dat nog steeds te zien is. (het staat bij de Laurenskerk)

Rotte

Rond het jaar 800 wordt er in het Maas-Merwedegebied ter plaatse van het huidige Rotterdam al gewoond, maar de afdamming van de Rotte waar de stad haar naam en ontwikkeling aan dankt, dateert van omstreeks 1270. Omstreeks 1400 behoort Rotterdam als doorvoer- en overslaghaven tot de kleinere steden van Holland en Zeeland en dat blijft lange tijd zo. Het stedelijk leven speelt zich voornamelijk af rond dam en haven, het economisch centrum van Rotterdam. Rond 1700 telt Rotterdam als tweede stad in de republiek na Amsterdam ruim 50.000 inwoners. Schrootvoetend begint Rotterdam in de tweede helft van de negentiende eeuw aan een transformatie in de richting van een wereldhaven. Rotterdam heeft zich zelfs kunnen ontwikkelen tot de grootste haven van Europa en de op twee na grootste van de wereld. Tot 2004 had Rotterdam de grootste haven van de wereld. In de periode 1940-1945 heeft Rotterdam veel te lijden gehad van het oorlogsgeweld. Al snel na de Duitse aanval volgt het zware bombardement dat een groot deel van de binnenstad verwoest. Na vijf lange jaren te zijn overheerst door de Duitsers, kan Rotterdam eindelijk echt aan de slag met de wederopbouw.

Centrum

Dat het stadscentrum van Rotterdam zoveel meer is dan de Koopgoot, ja, dat is duidelijk. Maar wat typeert dan het centrum? Dat is moeilijk om in een woord samen te brengen. Maar dat het geen geschiedenis zou uitstralen doordat het verschrikkelijke bombardement uit de tweede wereldoorlog een deel van de stad heeft weggevaagd… Een compleet groot misverstand. De oude monumentale panden aan de oude haven, het westelijk handelsterrein, het historische gedeelte in Delfshaven. Alles laat zien wat een mooie welvarende stad Rotterdam eeuwen geleden was en nog steeds is.

Architectuur

Rotterdam is een echte metropool. Al van veraf zie je de indrukwekkende skyline die de stad een grootse aanblik geeft, met de Euromast en de Erasmusbrug als typerende landmarks.

Rijk architectuur klimaat

Rotterdam is de vestigingsstad van zowel belangrijke instituten als gerenommeerde architectenbureaus. Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) beheert een van de grootste boekkunstcollecties ter wereld en organiseert wisselende tentoonstellingen, lezingen en workshops op het gebied van architectuur en stedenbouw. Als jonge, internationale stad blijft Rotterdam zichzelf vernieuwen en verbouwen. Wolkenkrabbers staan in de steigers of gaan gestaag de hoogte in. Aan de maas vormt de Erasmusbrug de toegangspoort naar de Kop van Zuid. De moderne architectuur op dit stukje ‘Manhattan aan de Maas’ springt direct in het oog. hier staan de New Orleans en de Maastoren, de hoogste woontoren en het hoogste kantoorgebouw van Nederland. Maar Rotterdam biedt ook nog verrassende moderne architectuur uit de 20e eeuw. Markante vooroorlogse gebouwen, die tijdens het bombardement gespaard zijn gebleven, zijn bijvoorbeeld het Stadhuis, het postkantoor en het Witte huis. Vooral na de oorlog volgden innovatieve en gedurfde bouwperiodes, wat te zien is aan bijvoorbeeld de kubuswoningen, de kunsthal Rotterdam en het Schouwburgplein.

Shoppen

Avontuurlijk winkelen in Rotterdam? Dat kan! Shopaholics kunnen met onze gidsen hun hart ophalen in Rotterdam waar de winkels maar liefst zeven dagen per week open zijn. Met onze gidsen wordt het vertoeven in deze wereldstad je nog aangenamer gemaakt! Waarom zou je zelf op zoek gaan als wij alles voor je hebben uitgezocht. Wij laten je zien waar de leukste en nieuwste winkeltjes zijn. Onze gidsen brengen je in straatjes en steegjes in Rotterdam waar jij en je vrienden anders nooit zouden zijn geweest. Wij vertellen je waar je lekker kunt eten, waar je je heerlijk kunt laten verwennen. Onze gidsen laten je juist verder kijken dan alleen de grote winkelstraten en de geijkte winkels. Wij zijn de kenner als het gaat om leuke adressen in Rotterdam.

Eten, drinken & uitgaan

Rotterdam staat culinair stevig op de kaart. De stad doet het uitstekend in nationale en internationale tests en valt regelmatig in de prijzen als er culinaire awards te vergeven zijn. Bijna wekelijks wordt er in de stad een nieuw restaurant geopend. En de variëteit is enorm: van gemoedelijk eetcafé via spannende wereldkeukens tot gelauwerde sterrenrestaurants.

Uitgaan

‘Rotterdam wat kun je daar nou doen?’, zou een leek vragen. ‘Nou,wat niet dan!’ zal de rasechte Rotterdammer zeggen. Na het millennium heeft Rotterdam een gedaantewisseling ondergaan. Het werd van werkstad een aantrekkelijk gemeente, omdat er grote en gedurfde evenementen het levenslicht zagen. Evenementen waar niet alleen de Rotterdammer over sprak, maar in heel het land over de tong gingen. Met zelfs internationale uitstraling. Als in het Manhattan aan de Maas de spanningen van de dag plaats maken voor de ontspanning van de avond, stromen de kroegen vol, begint Rotterdam te bruisen en laat het zijn ware gezicht zien. Het is feest in Rotterdam. Uit de bouwputten verrijzen de meest fantastische gebouwen. In deze gebouwen gaan veel horecagelegenheden schuil. Daarbinnen heerst oer-Rotterdamse gezelligheid. Wij nemen je mee naar de meest gezellige plekjes. Wat je ook zoekt, Rotterdam heeft het, 24 uur per dag.

Festivals

  • Ook worden er jaarlijks talloze festivals georganiseerd zoals:
  • Het zwingende Zomercarnaval
  • Dunya festival
  • Bavaria City Racing
  • Wereldhavendagen
  • Red Bull Flugtag
  • Red Bull air race
  • Sleepbotenparade
  • International Film Festival
  • North Sea Jazz Festival